Zelf je haren verven? Of toch niet.

Iedereen kent wel iemand waarbij het fout is gegaan met het verven van de haren. Of het is je zelf overkomen, oeps… Dat was niet erg handig. Toch maar de kapper bellen en met groen, paars, rood of tijgerprint de straat over om snel met heel veel schaamte de kapsalon binnen te lopen. De kapper vraagt jou: “Welke kleur heb je erin gedaan?” Waarop jij antwoordt: “Een pakje van de drogisterij. De kleur op de verpakking sprak mij wel aan, maar pakte niet goed uit.” Hoe kan dat nou zo verkeerd uit pakken? Dit is dus afhankelijk van heel veel factoren.

Je haar verven bij de kapper

Wij als kappers volgen veel trainingen en hebben jaren in de schoolbanken gezeten. Producten die wij in de salon gebruiken hebben hele andere bestandsdelen als dat ene pakje uit de drogisterij. Wij kijken onder andere naar deze factoren:

haarconditie haar verven
  • Wat voor haarconditie heb je? (Poreus of gezond haar);
  • Heb je stijl, krullend of golvend haar;
  • Is je haar dik of dun;
  • Hoe is de inplant van je haar, kort op elkaar of verdeeld;
  • Heb je Zweeds blonde lokken (grijs haar 😉 ) of helemaal niet;
  • Hoe is je haar structuur technisch? (rond, ovaal of band haar)

Je vraagt je nu vast af wat ‘band’ haar is?  Dat is “plat” haar. Dat neemt geen enkele vorm aan of vloeistof op zoals permanentvloeistof of een kleuring. Op basis van al deze factoren bepalen wij wat voor soort kleuring wij moeten maken. Dan hebben we het nog niet eens over je kleur gehad…

Let goed op als je zelf je haren gaat verven

In de basis kijken we wat je kleur van nature is, welke kleuringen je nu eventueel in je haar hebt en wat je verleden is met kleuringen. Heb je een henna kleuring in het haar gehad, dan kun je niet zomaar een “pakje” er op zetten. Dit geeft vaak een chemische reactie die tot onvoorzienbare gevolgen kan leiden. Dit kan dus ook gebeuren met een kleuring vanuit een pakje van de drogisterij. In de pakjes van de drogisterij zitten stoffen die ook negatief kunnen reageren op de haarverf van je kapper. Heb je dit gebruikt, wees dan altijd eerlijk naar je kapper toe! Tevens bevat haarverf van de drogisterij vele soorten ijzer en slechte grondstoffen, waardoor de kwaliteit van je haar ook achteruit gaat.

Om even terug te komen op het verhaal waarom je toen naar de kapper bent gestapt (omdat het mis ging). Je haar is bijvoorbeeld groen geworden doordat je een pakje bruin over (gekleurd)blond haar hebt gezet. Hoe kan dat nou? Nou, je mist in je blonde lokken pigmenten die eerst toegevoegd moeten worden als je van blond naar bruin wilt gaan. Je haar mist de complementaire kleuren uit de kleurencirkel, waardoor het dus groen wordt.

Complementaire kleurencirkel

Complementaire kleurencirkel? Ja, de kleurencirkel van Oswald. Die moeten wij als kappers kunnen dromen. Net als de verpleegkundige in opleiding die een 10 moet halen voor medisch rekenen, moeten wij een 10 halen op dit onderdeel van kleuren. Ken je deze cirkel niet goed, dan kan je als kapper ook grote fouten maken. Dus als jij voor het schap staat van je drogisterij en je ziet een mooie bruine kleur, denk dan ‘goedkoop is duurkoop’. Vaak zit er ook te veel in een pakje, waardoor je er ook te veel in strijkt en dus stapeling maakt in het haar. Je uitgroei (waar je natuurlijke kleur zit) wordt de kleur die je voor ogen had en je punten worden te donker, oeps…

Kortom ga je zelf je haren verven, denk dan goed na wat je doet en vraag je kapper alsnog om advies.

Liefs, Geknipt by Cailey

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *